2017. június 17., szombat

Gondolataim a k-popról〖EXO〗


Oké, mielőtt belekezdenék bármibe is, fontos elmondanom, hogy egyáltalán nem vagyok benne régóta ebben a világban, úgyhogy nem nevezném magamat sem legnagyobb rajongónak, sem pedig giga-mega szakértőnek, de szó ami szó, az EXO teljesen elcsavarta a fejemet.


Igazából a k-poppal való első találkozásom már jóval 2017. 06. 09-e előtt - ekkor fedeztem fel a fentebb is említett csapatot - megtörtént, még azokban az időkben, amikor aktívan és megszállottan tevékenykedtem a Starity nevezteű oldalon. Leveleztem egy lánnyal, aki megkérdezte, hogy állok a műfajjal. Mivel azelőtt fogalmam sem volt róla, hogy a k-pop mégis mi, így be is vallottam az igazat, de szerencsére ő ezen felbuzdulva, küldött nekem pár linket. Sajnos mára már nem emlékszem, hogy ki volt az a lány csapat, akiket meghallgattam, mindenesetre nagyon tetszett a téma, azonban tovább valamiért nem mentem, majd ez a kis csekély rajongás szépen lassan etűnt.

Azonban, ahogy telt az idő, a k-pop úgy lett egyre híresebb - legalábbis az én meglátásom szerint -, sok ismerősöm Facebook oldalán futottam bele először olyan bandákba, mint a BTS, a bigbang és az EXO. Az érdeklődésemet egyre inkább felkeltette ez a folytonos találkozás az ismerős nevekkel, de még mindig nem tettem semmit annak az érdekében, hogy valamilyen álláspontra jussak velük. Mindvégig nyitott voltam, nem ítéltem el a műfajt - már csak azért sem, mert nem szeretek valamit úgy leszólni, hogy még csak nem is ismerem -, mégsem kerestem rá egy csapatra sem. De aztán valami megváltozott.

Magam sem tudom, hogy mi. Egyik nap, hazafelé menet egyszerűen csak nagy kedvem támadt végre meghallgatni a várólistámon már régóta porosodó bandákat, akiket ráadásul már a legjobb barátnőm is ajánlott. Tehát a lelkesedés már megvolt, már csak egy professzionális kalauz kellett, aki jártas a témában. És így jött a képbe Viki, az osztálytársam, aki már 2 éve büszke k-popper.

Azt hiszem, nála jobb segítséget nem is kaphattam volna. Először csak pár dal címet és banda nevet kértem, aztán jöttek magától a dolgok. Viki a BTS-t és az EXO-t említette, mint csapatokat, akiket érdemes lenne meghallgatnom, én meg nem is haboztam, habár az előbbit még nem csekkoltam le, de azt is csak azért nem, mert még nagyon az elején vagyok ennek a k-popper dolognak, és nem akarom, hogy esetleg összekeverjem az egyik banda tagjait a másikéival, vagy hasonló. És, ebből már igazából ki is derül, hogy végül az EXO-t hallgattam meg elsőnek, ami esküszöm az jó Istenre, fantasztikus volt! Innen távolról is hatalmas gratuláció Vikinek, aki a Monster ajánlásával teljesen betalált. Igen, ki kell jelentenem, hogy az a dal tökéletes bevezetőnek, engem legalábbis meggyőzött.

Miután lepörgettem legalább ötször az összes dalukat, amiket a YouTube-on megtaláltam, jöhetett a lemezek és egyéb nyalánkságok beszerzése. És miközben ezen ügyködtem, szépen kifaggattam Vikit a tagokról. Oké, ez egy nagyon fontos dolog: NEM vagyok rasszista, de komolyan nem tehetek az ellen, hogy teljesen kezdő vagyok a témában. Bevallom, először mind a 9 srác egyformának tűnt, és bevallom, nem tudtam őket megkülönböztetni. De én tényleg, igazán próbáltam megérteni ezeket a dolgokat, próbáltam az emlékezetembe vésni a tagok nevét és arcát, végül is pedig sikerült elérnem a célomat. A rengeteg interjús, "EXO members" videók és a klipek, na meg a bizonyos időközönként gyakorlásként elvégzett "guess that EXO member" típusú tesztek sokat segítettek, és mostanra szerintem elég sokat fejlődtem, sőt, őszintén, már arra is készen állok, hogy végre meghallgassam a BTS-t.

És ha már a tagoknál tartunk, hát úristeeen, azt sem tudom, mit mondjak. Chen és Xiumin♡. Ennyi.

Viccet félretéve, azt kell, hogy mondjam, még soha nem találkoztam ilyen sok színes egyéniséggel egy csapatban. Mindegyik tagnak van egy különleges stílusa, mindegyiknek megvan a maga hóbortja, mindegyikben van valami szerethető. Bár soha nem utáltam az ázsiaikat, meg annyira nem is foglalkoztam velük, azért így a távolból mégis kicsit úgy tekintettem rájuk, mint kiismerhetetlen robotokra, de minél többet tudtam meg az EXO srácairól, annál inkább éreztem azt, hogy bizony ők is csak emberek, mint mi. Sőt, most még valóságosabbnak és emberibbeknek is látom őket, mint másokat, például itt, Magyarországon.

Tehát így jutottam el idáig. Őszintén szólva, talán az EXO a legjobb dolog, ami most történhetett velem. A felfedezésükkel nem csak a tanév ért véget, de egy korszak is az életemben. Hihetetlenül izgatott vagyok a jövő miatt, már így is rengeteg tervem van - mármint a nyárhoz kapcsolódóan  -, mert a k-pop univerzumba való belépésem magával hozta az animék utáni érdeklődésem komolyabb verzióját is. És nagyon büszke vagyok magamra, mert annak érdekében, hogy minél több ilyen alkotást ismerjek meg, már tettem is egy nagy lépést. Úgy gondolom, végérvényesen Ázsia imádó lettem, így nem maradhat ki nyáron a kínai kaják kóstolása sem, na meg már jó úton járok a k-drámák felé is - Lea, a BOF szuper! Habár, az kérdéses, hogy mindezekből a nagy tervekből mennyi fog megvalósulni, mindenesetre, ezúttal nem szeretném unalmasan eltölteni ezt a két hónap szabadságot. Vigyázz, Ázsia, jövök!

Visszatérve az EXO-ra, még annyit szeretnék elmondani, hogy ugyan hallgatva őket másodpercenként megfordul a fejemben, mégis, hogy tudtam én nélkülük élni, azért mégis örülök, hogy akkor léptek be az életembe, amikor. Pontosan arra a felszabadultságra és vidámságra volt szükségem, ami belőlük árad, és biztosan állíthatom, hogy ebben az évben az volt a legjobb döntésem, hogy rákattintottam a Monster-re. Igaz, nem vagyok még nagy k-popper, alig ismerem ki magamat ebben a műfajban, mégis jó most ilyen "tudatlannak" lenni, felfedezni teljesen új dolgokat, megismerni új embereket. Az EXO valami olyasmit adott nekem, amit azelőtt még soha egy banda sem. Igazi életkedvet. Izgalmat. Kalandokat. Kalandokat egy új világban. Büszke vagyok rá, hogy a rajongójuk lehetek.


WE ARE ONE. WE ARE EXO.

2 megjegyzés:

 1. awwwwww :3 ^^ ennek most tökre örülök, itt vigyorgok a gép előtt már két perce :D tök jó amúgy, hogy az EXO-val kezdted, szerintem a jelen generációnak az alappillérei, még úgy is, hogy nem vallom magamat a hardcore rajongójuknak, de szeretem őket (is). és BOF ^^ na jó, megyek tovább örülni a fejemnek, hogy elkezdtél ismerkedni a k-poppal meg az egész kultúrával :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. ^^ Igen, én is úgy gondolom, hogy jó, hogy ők voltak az elsők :) De máralig várom, hogy a többieket is megismerjem^^
   ááá, igen ^^ Ezúton is köszönöm, hogy ajánlottad, azt hiszem függő lettem :P
   Én is örülök :) Úgy érzem, ennek köszönhetően most nagyon jó idők várnak rám ^^

   Törlés