2017. június 20., kedd

PHANtasztikus gay shipek ♡

AVAGY ALL ABOUT THE (GAY) SHIPS
by: Szigl Tamara


Nem is olyan rég írtam egy kisebb prezentációt a gay shipekről az angol tanáromnak, Mr. Fletcher-nek - aki felnőtt révén semmit sem tudott a témáról -, és arra gondoltam, jó ötlet lenne magyarul is összehozni valami hasonlót. Így leültem ide, felkutattam mindenféle oldalt, és megpróbáltam leírni a gondolataimat és a véleményemet a lehető legkevesebb fangörcsöléssel.


Rólam talán a legfontosabb információ az, hogy hardcore shipper vagyok. Tulajdonképpen mindekit összehoznék mindenkivel, még a Napot és a Holdat is. Ugyanakkor nem vagyok régóta benne ebben a világban, talán csak fél éve munkálkodom shipperként, de hamar belemerültem a fangirl univerzum ezen fekete lyukába is. Szóval tudok egyet s mást a témáról. Vágjunk is bele!

Kezdjük a legalapabb dologgal - mi is az a shippelés? Nos, a shippelés az, amikor két embert "összehoznánk", azaz azt szeretnénk, hogy összejöjjenek. Például, ha te azt gondolod, hogy Harry és Hermione aranyosak lennének együtt, akkor shippeled őket, tehát azért drukkolsz, hogy szerelmesek legyenek egymásba. Ez eddig világos, nem? Na, de itt jönnek képbe a gay shipek, ami már a nevével is elárulja, hogy a shippelés ezen változatában azonos nemű embereket hoznánk össze. Érdekes egyébként, hogy sokkal több fiú-fiú ship van, mint lány-lány, ami szerintem igazságtalanság, hiszen, ha egy ship gay, akkor gay, nem kell kivételezni.

Felmerülhet a kérdés, hogy az emberek mégis miért shippelnek olyanokat, akik soha nem fognak a valóságban összejönni, és még csak nem is melegek. Én azzal magyarázom ezt az egész őrületet, hogy egyszerűen csak jó elképzelni, hogy két ember, akik szeretik egymást, milyen csavaros utakon találnak egymásra. Mi - úgy értem, lányok - szeretünk elképzelni különböző aranyos vagy szenvedélyes jeleneteket, főleg akkor, amikor nekünk nincs senkink. Az ilyen fantáziálások elterelik a figyelmünket arról, hogy mi magunk magányosak vagyunk, és szimplán csak jólesik elképzelni mások, ugyan nem valóságos boldogságát. Arról nem is beszélve, hogy ez jó kis unaloműző, és egyben vicces "hobbi" is. Egy biztos, hogy ha csatalkozol egy fandomba, 99%, hogy megszállott leszel. Nem tudsz majd másra gondolni, csak a shippeidre és feladod a társasági életedet, csak azért, hogy több időt tölthess a géped előtt, fanartok és fanfictionök után kutatva.
fanart, azaz egy rajongó által készített kép
~ Phan♡

OTP, avagy Only True Pairing, avagy a főship. Az OTP cím viselése egy shipnél különleges kíváltság. Ennek az egésznek tulajdonképpen csak annyi a lényege, hogy ha sok shipped van, akkor "kiválaszthatod" - idézőjelben, mert az OTP választja a fangirlt, nem a fangirl az OTPt -, hogy ki az a páros, aki a legnagyobb kedvenced. Nekem speciel a jobb oldalt is látható Phan az OTPm, de erről majd még később bőven lesz szó.

Kicsit visszatérve a fentebb vastagon kiemelt fanficekhez, fontos elmondanom, hogy ha már ott tartasz, hogy a shippeidről sztorikat keresel, akkor valószínüleg függő lettél, és nincs visszaút. A fanficek olyan történetek, amiket rajongók találnak ki a shipekről. Ilyen sztorikat leginkább a Wattpaden és a Tumblrön lehet találni, de természetesen vannak külön erre létrehozott blogok is.
A fanfictionben bármi megtörténhet. Bármi. A szereplők lehetnek hűek "igazi" önmagukhoz, de teljesen ki is fordulhatnak belőle. A ficeknek két nagyobb fajtájuk van. Az első az úgynevezett "fluff", ami a jobbik verzió. A fluff lényege a cukiskodás. Az ilyen történetekben általában nem történik semmi durva, a shippár egyszerűen csak ölelkezik, vagy csókolózik, tehát alapvetően olyan dolgokat csinál, amire az olvasó csak annyit mond: aww.
A második a "smut", ami már korántsem olyan ártatlan, mint fluff testvére. A smut a szenvedélyesebb jeleneteket szimbolizálja. Erről nem is mondok többet, ha nem baj, ki tudjátok találni így is a lényegét.
Én személy szerint a Wattpadet használom fanficek kutatására, már nem egy fantasztikus példányba botlottam bele. Általában angolul olvasom őket, mert azok valamicskével jobbak, mint a magyarok, meg így több találatot is ad ki a gép. És persze nem utolsó sorban fejleszti a nyelvtudásomat is. :)

A shippelés világában fontos elem a ship név. A ship nevek nagyon hasznosak, a rajongóknak nem kell egyfolytában a két emberke nevét mondaniuk, mert azok kombinációjával lerövidíthetik azt, ami hosszútávon sokkal kényelmesebb megoldás. A ship nevek a párok neveikből adódnak össze. Vegyük például a Phant, azaz Dant és Philt. A rajongók Phil nevének első két betűjét használtak, majd hozzátettek egy ant, ami Dan nevéből jön. Ugyanez igaz a Joshlerre is: Josh+(Ty)ler=Joshler. Chen+(Xiu)min=Chenmin. Pete+(Pat)rick=Peterick. Ugye, milyen egyszerű? :)

JOSHLERCHENMINPETERICKPHAN

És akkor most jöjjön az, amire már a cikk kezdete óta várok: a shippeim. Eddig csak egy úgynevezett Golden Triom volt, de nem is olyan rég rá kellett jönnöm, hogy a Chenmin egyszerűen zseniális, úgyhogy már Diamond Quartetem van. ^^ Na, de, hogy kik is vannak benne ebben a kis csapatban. Először is, Joshler, azaz Josh Dun és Tyler Joseph, a Twenty-Øne Piløts tagjai. Istentelenül aranyosak lennének együtt. Valami olyasféle kapcsolatot képzelek el nekik, amiben Tyler a gyengébb, ő küzd inkább problémákkal, és Josh lenne az, aki megvigasztalja és megvédi.
Az újonc Chenmin, avagy Chen és Xiumin az EXOból. Egy darabig csak a két kedvenc tagomnak tartottam őket, de aztán valahogy feltűnt, hogy a legtöbbször egymás mellett ülnek a műsorokban, és ugye a CBXben is együtt vannak, utána már csípőből jött a keresgélés a neten, és bumm. Pár kép, amin egymásra mosolyognak, elég volt ahhoz, hogy shippelni kezdjem őket. Róluk még nincsenek különösebb elképzeléseim, de hát ami késik, nem múlik.
A Peterick ismerős lehet a FOB fanoknak. Ez a ship Patrick Stumpból és Pete Wentzből áll, akik kétségkívül imádnivalóak lennének együtt. Közülük Pete a magabiztosabb, és Patrick lenne a csendes fiú, aki nem akarja beismerni, hogy más, mint a többiek. Persze Pete később elmagyarázná neki, hogy ezzel nincs semmi baj, blabala.
*dobpergés* És az én személyes OTPm, nem más, mint a Phan. Ez a ship esküszöm a shipek shipje, és a fél karomat tenném rá, hogy valós is. Dan Howell és Phil Lester legjobb barátok, együtt laknak ( !!! ), nincsen barátnőjük, fanfictionöket olvasnak magukról, együtt videóznak, együtt írtak két könyvet is, és mondtam már, hogy EGYÜTT LAKNAK?! A fél világ vagy azért drukkol, hogy jöjjenek már össze, vagy azért, hogy válallják már fel, hogy együtt vannak. Biztos vagyok benne, hogy ha egy nap tényleg nyilvánosságra hoznák - már, ha egyáltalán melegek/biszexek/együtt vannak -, hogy mi van velük, akkor az internet felrobbanna. És azzal együtt az én szívem is, mert ez az a ship, amiért képes lennék meghalni, hogy valóra váljon. Aki pedig nem érti, hogy miért vagyok úgy oda, csak nézzen meg egy Phil is not on fire videót. Garantálom, hogy ő is Phan shipper lesz. Phan foreva ♡ ^^

Amber


--------------------------------------

JOSHLER♡CHENMIN♡PETERICK♡PHAN kép SAJÁT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése