2017. december 9., szombat

Hogyan tanulom? ≫ kpop
Pontosan ma van, hogy fél éve kpopper, illetve EXO-L lettem, ezért arra gondoltam, különleges bejegyzést hozok, melyben elmondom, hogyan is sikerült megtanulnom mindent a kedvenc csapataimról. Szeretnék segíteni a kezdőknek - jó, mondjuk ez a 6 hónap sem olyan sok idő, hogy itt osszam az észt -, hogy könnyebben boldogoljunak ebben a világban, már csak azért is, mert engem is sokan és szívélyesen támogattak. Ezalatt a fél év alatt sokat megtudtam a kpopról, kitapasztaltam, hogy mik a jó technikák a tanulásra, és most ideje megosztanom másokkal is a fortélyaimat. Vágjunk is bele~ ♡


Először is, mindenképpen jó, ha van egy kpopper barátod. Manapság már szinte nincs is olyan baráti kör, amiben ne lenne legalább egy rajongó, és ők legtöbbször kedves, jófej emberek, úgyhogy tanácsolom, hogy kérj tőlük segítséget. Engem pont egy osztálytársam rántott le a nyúl üregbe, és a kezdetekben nagyon jól jött, hogy megosztotta velem a tapasztalait. Persze, nem biztos, hogy olyan környezetben vagy, ahol vannak kpopperek, de akkor sem kéttségbeeseni - az internet mindig a segítségünkre siet.

Mielőtt nayon belemerülnénk a témába, beszéljünk egy kicsit a csapatok felépítéséről és azokról a bizonyos pozíciókról. A kpop világában a bandákban kettőtől akár 17 főig is terjedhet a csapatok létszáma, és midnen tagnak más szerepe van. A létszámtól függő mennyiségű rapper van, ahhol - akárcsak a táncosoknál - van főrapper és vezérrapper. Az előbbi az "erősebb", akinek álatlában több sora van, míg az utóbbi kiegészíti társát. A vezér-és főtáncos között kevés különség van. Akik az előbbi pozícióban vannak, álatlában a legjobb táncosok a csapatban. Ezek mellett természetesen ott van még a vokál, amin belül van vezérvokál, mellékvokál és subvokál, ami tulajdonképpen háttérénekesi pozíciót takar, és álatlában pár sor jár vele. A csapatban fontos még a leader, akinek - egyértelműen - az a dolga, hogy összetartsa a bandát, más szóval ő a vezér. A legfiatalabb tagok maknae-nek hívják, a "legszebb tag" pedig a visual.

Európai szemmel, kezdőként az ilyen rengeteg tagú bandák ijesztően nézhetnek ki, pedig könnyebb megtanulni, mint hinnénk. Minden csak azon múlik, hogy mennyire van motivációnk ehhez az egészhez. A lényeg, hogy élvezetből tanuljunk, ne kényszerből. Ha egy csapat nem tetszik, akkor nem kell úgy tennünk, mintha szeretnénk, csak azért, mert mondjuk híres. Ha nem vagy kíváncsi egy bandának a tagjaira, akkor nem kell bemagolnod a születésnapjukat. Ha viszont meg akarod tanulni, akkor ne add fel a dolog felénél - fogd fel ezt az egészet úgy, mint egy kalandot. Nekem például a legjobb nyárban volt részem azért, mert az egészet azzal tölthettem, hogy kpop bandákat hallgattam, és más és más embereket ismertem meg. Tetszik, hogy mennyire megtudnak lepni ezek a csapatok, hogy mennyire szimpatikus mindegyiknek a tagja, és nekem élvezet róluk tanulni. Na de hogy is csinálom én ezt pontosan?

Azt hiszem mondanom sem kell, hogy a YouTube fontos elem a folyamatban, elvégre hol máshol hallgatnád meg xy banda dalait? De nem csak a klipek miatt fontos ez a felület, mert a számok mellett rengeteg segítő videó van, amik párszori lepörgetése után szakértő lehetsz. Itt az introduce/get to know/members profile típusú darabokra gondolok, amik legdurvább esetben is csak negyed órásak, úgyhogy senkinek sem vesz el sok időt az életéből. Arról nem is beszélve, hogy nagyon-nagyon hasznosak. Általában bemutatják, hogy a klipekben ki-kicsoda, így nem csak az arcokat jegyezhetjük meg, de hozzászokhatunk a tagok hangjaihoz is. (Ha különösen az előbbi dolog érdekel minket, akkor ajánlom az úgynevezett Color Coded Lyrics videókat. Ezekben láthatjuk a szöveget a dalhoz, ráadásul úgy, hogy minden tagnak van egy színe, és amikor épp ő énekel/rappel, akkor az ő színében jelenik meg a dalszöveg. Zseniális, nem?) Én leginkább theotherfangirl videóit szoktam nézni, mert sok bandával van feltöltése, és nagyon igényesen mutatja be a tagokat. A nevek mellett megtudjuk a pozíciókat, a beceneveket és a születési dátumokat is.

Tehát a YouTube-ot először a dalok meghallgatása miatt használjuk, majd megismerjük a tagokat, de itt még nem ér véget a dolog. Miután átrágtuk magunkat mindegyik ismerkedős videón, jöhetnek a különböző interjúk és a fellépések. A műsorokat illetően teljes szívemből ajánlom a Weekly Idolt, ahhol rengeteg csapat volt már, és egyszerűen képtelenség megunni. Mindig vicces, változatos, és önfeledt, én nagyon szeretem. Persze mivel koreaiul beszélnek benne - mi meg nem értünk abból egy szót sem -, ezért nincs más választásunk, mint a csapat és a műsor neve után bepötyögnünk egy "eng sub-ot" is. Pánikra semmi ok, ha nem olyan jó az angolod, kereshetsz magyar felirattal is, mondjuk abból szerintem jóval kevesebb van, de ha egy kicsit is biztos vagy a tudásodban, akkor ne habozz, nézd angolul a videókat. Annyira nem durva a nyelvezet, arról nem is beszélve, hogy ezzel te is fejlődsz.

Kifejezések, amik a műsorokban gyakran elhangozhatnak

aegyo ⇨ cukiskodás; amikor valaki valami aranyosat csinál
aigoo/aish ⇨ amolyan felkiáltás, sóhajtás, amit akkor használnak, amikor valami nem kifejezetten tetszik nekik; "Aj, istenem!"
daebak ⇨ akkor használják, ha valami lenyűgöző
dongsaeng ⇨ jelentése, kistestvér; barátokra és igazi testvérekre használják
hyung ⇨ fiúk használják fiúkra, jelentése is az, idősebb fiútestvér, tiszteletlenség elhagyni
oppa ⇨ jelentése, idősebb fiútestvér, de ezt lányok mondják a fiúkra; általában a lány rajongók hívják így az idolokat
omona/omo ⇨ az "oh my god" koreai változata
-shi ⇨ a nevek végén használják, akkor, ha nagyobb tisztelettel beszélnek valakiről

forrás a saját jegyzeteim voltak, de azokat is valahonnan a netről szereztem, így ha hasonlóan írtam le egy-két dolgot, elnézést kérek

Ha már videók, nem hagyhatom ki azokat a felvételeket sem a felsorolásból, amik magukról a bandákról szólnak. Ilyen például az EXO-nak az EXO Showtime, a BTS-nek a Bangtan Bombs, vagy a Got7-nek a Real Got7. Ezek talán a legjobb dolgok ebben az egész kpop világban. A videókon keresztül megismerhetjük a kedvenceinket, és még jól is szórakozhatunk. Áltlában ezekből a példányokból erednek a később ikonikussá váló "inside joke-ok" is.

Felmerülhet a kérdés, mi van akkor, ha még nem vagyunk elég biztosak abban, hogy ki kicsoda, és még gyakorolgatnánk egy kicsit, mielőtt elkezdjük az interjúk és videók pörgetését. Ilyenkor jönnek a *dobpergés* tesztek! btw, can we talk about yugyeom? no? oh, okay.

Ezt a technikát magam találtam ki, mert anno nagyon bizonytalan voltam abban, hogy biztosan tudom-e kik a tagok az EXO-ból. A gyakorlástól a tudásomat biztos alapokra helyezhettem, aztán a többi bandánál már természetesen jött, hogy mindenkinél lecsekkoltam, mennyire is ismerem a kedvenceimet. Különösen a BTS-nél segítettek ezek, mert náluk nagyon elveszett voltam, annyira hasonlítottak egymásra. Napokig szenvedtem, aztán rákerestem a tesztekre, és még aznap rendesen a fejembe véstem az arcokat és a neveket. vicces, a big bang-nél egyáltalán nem kellett ezt a technikát alkalmaznom, velük elég volt egy videó. ők egyáltalán nem hasonlítanak, plusz csak öten vannak, úgyhogy még akkor, amikor megismertem őket, már tudtam is, hogy ki kicsoda.

Hasznos még, ha sok-sok jegyzetet készítünk. Én mindig úgy kezdem egy banda megismerését, hogy miközben az introduce videókat nézem, tollat és papírt ragadok, és kiírom mindenkinek a nevét, rövid szavakban összefoglalom, hogy milyen az arca, és felfirkanom a pozíciókat is. Néha többször is újra nézem a felvételeket, ezzel is memorizálom az infókat. Persze különböző videókat is nézek, így a már meglévő jegyzeteket kiegészítem a más forrásokból származó érdekességekkel. Ezután jöhetnek a fentebb is említett tesztek, amik általában olyan típusúak, hogy egy képről meg kell mondanod - kiválasztanod a lehetőségek közül, vagy magadtól kell beírnod -, hogy ki van rajta. Ilyenkor hasznosak a jegyzetek, mert nagyjából emlékszem rá, hogy kihez milyen külsős jellemzést írtam ha pedig nem, akkor lehet lesni. Általában sok különböző tesztet csinálok, más és más oldalakon, de a kezdetekben midnen nap újra csinálom a már kitöltött példányokat is, ezzel is átismételve az egészet. Így - ha igazán foglalkozik vele az ember -, akkor egy hét alatt biztosan megtanulhatja a tagokat.

Felületek, ahonnan a teszteket találom

Sporcle ⇨ ennek vannak a legjobb darabjai
Quotev & Playbuzz ⇨ itt inkább "who would be your boyfriend?" féle tesztek vannak, amik ugyan nem segítenek fejlődni, de jó szórakozás. Pár hasznosabb darab pedig helyenként fellelhető
BuzzFeed ⇨ a kereső nagyon rossz, ezért inkább azt ajánlanám, hogy a Google-be úgy írjuk be, hogy "(csapat neve) quiz buzzfeed". Bár én nem használom ezt az oldalt annyira

Ha esetleg a fárasztó szövegelésem után kedvet kaptál a kpophoz, akkor első bandának mindenképpen az EXO-t ajánlom. Nem csak azért, mert tényleg annyira jók, hogy rögtön megszállottá tesznek, de ha sikerül megtanulnod mind a 12 tagot, akkor onnantól mindegyik másik csapatot könnyű lesz memorizálni. Első dalnak pedig - ahogy azt a fiúk is elmondák az iheartradio-s inetrjújukban - a Monster-t és a Growl-t ajánlanám. De végül is nem számít, hogy mit hallgatsz meg először, az EXO összes dala fantasztikus.

Na de azt hiszem, ennyi is lenne így hirtelen. Remélem, tudtam valamicskét segíteni. :3

További hasznos linkekAmber

-------------------------------------------------------------------------
első kivételével mindegyik kép SAJÁT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése