2018. március 21., szerda

Animés fanficek: miért szeretem írni őket?

AVAGY AZ EGYETLEN FIC-FÉLE, AMIT TUDOK IS ÍRNI
röviden
by: Szigl Tamara


Az animék megismerésééig csak "igazi emberes" ficeket írtam, melyeknek a vége mindig kínos laptépkedés lett. Valahogy sosem tudtam megtalálni azt az igazi hangot, amitől a kedvenceim hitelesek, valóságosak lesznek, így felhagytam ezzel. De aztán jöttek az animék - nem csak, mint szórakoztató tényező az életemben, hanem mint végtelen ihletforrás is.


Sokan lenézik a fanfiction-öket, pedig ez is csak egy műfaj, akár a többi. Én élvezek ebben írni, hiszen úgymond nem hárul rám nagy nyomás, hogy egy 100%-osan önálló történetnek adjak életet, ezért nyugodtan tudok elmerülni az alkotás világában. Egyéb részletekkel sem kell törődnöm, hiszen a világ, a környezet és minden más is adott, főszereplőnk pedig jól ki van dolgozva, hiszen élő személy, akiről naphosszat nézhetünk videókat. Tulajdonképpen a siker kulcsa a kezünkbe van adva.

Mégis, talán a személyes problémámból fakadóan - amiről nem szándékozom beszélni bővebben - mindig is képtelen voltam rendes, minőségi fanficet írni valódi, élő kedvenceimről. Kényelmetlenül éreztem magamat tőle, és bár talán volt egy vagy kettő olyan darab, ami jól sikerült, hosszútávon mindig kudarcba fulladt minden ilyesfajta projektem. A reményt a Free! adta vissza, melynek szereplői nem csak a tollforgatót, de a yaoistát is előhozták belőlem. sorrynotsorry.


Na nem mintha ez azt jelentené, hogy csak fiú x fiú párosokról szeretek írni, de tény, hogy ez az, ami a leginkább megihlet. Sajnos ritkán élem ki azon pillanatokat, amikor tényleg van kedvem írni, így elég kevés munkám született eddig, viszont ötleteim vannak. Gondolom azért volt számomra sokkal könnyebb Rin és Nitori - mint első animés fic - románcáról írni, mert nem élő személyek. Nem jöhettem zavarba, nem éreztem magamat kínosan, és ténylegesen ismertem őket. Persze, kedvenceinket is jobban megszerethetjük, ha sok interjút és más műsorokat nézünk velük, de nem árt észben tartani, hogy ettől még nem biztos, hogy ők egytől egyig olyanok, mint amilyennek mi látjuk őket. Emiatt nehezebb is leírni, hogy egy adott helyzetben xy hogyan viselkedne. Az anime karaktereknél ez nem igaz, hiszen nekik az igazi arcukat látjuk, elvégre az ő, saját történeteiket követjük nyomon. Ott lehetünk életük minden pillanatában, és úgymond felelősség nélkül kreálhatunk nekik új helyzeteket. És ez az a szabadság, amit én igazán élvezek.

Valamint, az ihlet mindig rendelkezésre áll; újabb és újabb részek, újabb és újabb animék, újabb és újabb karakterek, töménytelen lehetőség a sztorik írására. A menet sosem áll le, és a sok különböző anime talán egy nagy vegyítésre is alkalmas lehet, ahol xy és yx animék karakterei egy világban szerepelhetnek. És akkor még ott vannak az AU-k, amik még több lehetőséget adhatnak. Összességében számomra ez egy nagyon nyitott és szabad világ, amiben szeretek lenni.

Jó, élő kedvenceinket is berakhatjuk különböző rendhagyó történetekbe, de szerintem elég nagy a különbség az ilyen, és az animés (vagy gameres, stb.) sztorik között. Ahogy az a címből is kiderül, az utóbbikat csak írni szeretem, de ha már "original fanficek", akkor azokkal csak olvasás során találkozom. Mások történeteit a bálványaimról jobban szeretem, és bár ilyenkor úgy érzem, én is képes lennék valami hasonlót összehozni, később úgyis mindig rájövök, hogy ez mégsem az én asztalom. Épp ezért kiemelném, hogy nem az élőszereplős ficekkel van a baj, hanem velem, így senki ne vegye kritizálásnak ezt a posztot.

Na és, hogy milyen ficeket tervezek mostanában, amiket nagyon jó lenne megvalósítani? Az örök Free! projektem még mindig folyamatban van, már kinőtte magát egy egész kisregénnyé. Emellett biztosan lesz Mystic Messengeres-es bár az nem anime, még több Haikyuu!!-s és Servamp-os történet, amik csak azt várják, hogy végre elhatározzam magamat. Az animés ficeknek köszönhetően végre megint tudok úgy sztorikat írni, hogy élvezem is. És remélem, ti is így fogtok érezni ezekkel a firkálmányokkal kapcsolatban~

Amber

2 megjegyzés:

 1. yah, nem csak az egyetlen xD pl a DO-Chanyeol fic tök jó lett, és persze a Suga fic is nagyon tetszett (még mindig reménykedem egy harmadik részben xD), meg összességében az összes elnyerte a tetszésemet, amiket olvashattam. de egyébként megértelek, én pont a film/könyvszereplőknél érzem ugyanezt, legyártottam belőlük régen egy csomót, és utána évekkel később nem tudom hány megabyte-nyi dokumentumot töröltem és semmisítettem meg xD a real person ficeket sokkal jobban szeretem írni, no de ez nem ide tartozik.
  az eddigi animés ficeid pedig valóban nagyon-nagyon jók lettek, igaz, mint kívülálló olvastam őket, de pont ennek ellenére is könnyen belemerültem a világba és a szereplők történetébe. úgyhogy én csak támogatom a jövőbeli terveidet és kíváncsian várom, mit/miket alkotsz legközelebb ^^ (((())))

  (ezt már csak zárójelesen, de köszönöm a mai üzenetet (is) !! ^^ )

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. ááá köszönöm szépen!^^ Bár én tényleg olyan furcsának érzem őket :D de megnyugtató, hogy neked tetszenek!:)
   Haha, olyan vicces, hogy az írásban ennyire különbözünk, például abban is, hogy te hosszúakat írsz, én meg rövideket! De szerintem ebben semmi rossz nincs! ^^
   köszönöm szépen, ez msot nagy löketet adott! már csomó kis izé érlelődik a fejembe (ez de rosszul hangzik xD ), és jó lenne végre rászánni magamat arra, hogy meg s valósítsam őket! sőt, még a VMH újraírása is tervben van, bár abba lehet csak nyáron kezdek bele, akkora projekt lenne :D

   Ugyan ez a legkevesebb!!! <3 ^^ Valószínűleg csak később fog megérkezni, de képeslapot is küldtem! :) de már alig várom, hogy - igaz, jó nagy csúszással de - ezeket a felköszöntéseket élőben is elmondjam! végül is a tavasz és a nyár nincs annyira messze egymástól :D

   addig is hwaiting és kitartást!!! (((((())))))

   Törlés