2018. március 6., kedd

Miért fantasztikus a Mondo magazin?

RÖVIDEN, TÖMÖREN, APRÓCSKA SZÉPSÉGHIBÁVAL


Még az ősz elejére vezethető vissza sorsszerű találkozásom a szóban forgó újsággal, amely kedvenc animém, a The Shape of Voice-nak a címlapra tételével szúrt szemet azonnal az Auchan polcain, és azóta már el sem tudnám képzelni a napjaimat az oldalai lapozgatása, olvasása nélkül. A mostani cikk is arról szól, miért is vagyok oda meg vissza a Mondo magazinért.


Egy álom vált valóra, amikor megláttam, hogy van itthon Ázsiával foglalkozó lap, ami nem csak az animékről, de még a kpopról is szól valamennyire, plusz nagyon jó minőségű. Gondolok itt például a fényes borítóra, az igényes illusztrációkra, tördelésre, és a szép ajándék poszterekre, melyek között megtalálhattam az olyan kedvenceimet, mint a Re:Zero Kara Hajimeru Isekait, a Yuri!!! On Ice-ot, vagy a koreai zeneiparban munkálkodó Block B-t vagy B.A.P-t. Persze, ez mind csak hab a tortán, hiszen nézhet ki valami jól, ha a belső romlott. De szerencsére itt nem áll fenn ez a helyzet.

Ugyanis az oldalakon megjelenő cikkek egytől-egyig profi munkára vallanak. Most, hogy már beszereztünk régebbi számokat is - erre még kitérek -, már kedvenc szerzőm is lett, akinek a kritikáinak köszönhetően  olyan animékhez is kedvet kapok, amikre elsőre mondjuk rá sem néztem volna. A jártasságom azért is hasznos még, mert sokkal átláthatóbb lett az újság felépítése, mint anno, amikor csak egy Mondóm volt. Tudom, hogy mindig az elején vannak a vélemények, aztán jönnek az Ázsiáról szóló, érdekes cikkek, mint például a japán tematikus kávézókról mesélő írás, vagy az animeipar válságával foglalkozó cikk, végül pedig a játék-és könyv kritikák jönnek, utánuk a zene és a sort az apró hírek zárják, valamint az előzetes a következő számból. Talán ez az egyik legnagyobb pozitívuma a Mondónak, hogy annak ellenére is, hogy Ázsia a téma, mindenfelé szerteágazik a tudása, és ezt naprakészen, frissen osztja meg az olvasókkal. És ha már itt tartunk, jöhetnek is az animék.

Mert az általam megnézett/megnézendő darabok 99%-a innen, a Mondo ajánlóiból származik, és biztos vagyok benne, hogy ha nem olvasnám az újságot, jóval kevesebb animét láttam volna eddig. Az érdekesebbnél érdekesebb írások segítenek fenntartani az érdeklődésemet, mert újabb és újabb animék jönnek ki, amiknek a létezéséről nem is tudnék, ha a Mondo nem írna róluk. Nagyon jó, hogy a szerkesztőség ennyire felkészült, és már számos kedvencemet köszönhetem nekik - Gabriel Dropout, Kiznaiver, Dance With Devils, stb. A régebbi számok azért is jelentenek előnyt, mert az ott bemutatott, akkor aktuális animék ma már nagyobb valószínűséggel találhatóak meg az interneten magyar felirattal, így a 2016-os/15-ös/14-es számokat még jobban szeretem forgatni.

És pont ezzel kapcsolatban akartam kitérni arra, hogy egyszer sem volt problémánk azzal, hogy a régebbi darabokat nehéz lett volna beszerezni. Nincsenek hiányzó számok és mindig jó minőségben kaptam meg az évekkel ezelőtti lapokat is, ami számomra nagy pozitívum, hiszen anno, amikor még a Kerrang!-gal foglalkoztam, ott nem volt ilyen egyszerű a helyzet, és a sorozatom bizony hézagos maradt. De a Mondóval nem volt semmi baj, így pedig teljes mértékben kiélvezhetem az élményt, amit nyújt.

Ahogy azt már elmondtam, itt nem csak animékról van szó, de a főbb kategóriák mellett is megtalálhatóak az egyéb érdekességek. Van itt japán nyelvlecke, segítség rajzosoknak, cosplay tippek és trükkök, és persze nem maradhat ki a mangák bemutatása sem. Ezek mellett van jpop/jrock/kpop bemutató is, és itt emelném ki a magazin egyetlen negatívumát: a kpop-ot gyakran megsértő cikkeket.

Nem akarok valami "háborút" indítani, vagy ilyesmi, csak annyit mondok, ne szóljunk le senkit. Nem kell úgy tenni, mintha mi lennénk a messiások, és mi majd jól megmondjuk, hogy melyik bandában mennyi lehetőséget látunk, mert - ha szabad így fogalmaznom - senkit sem érdekel. Én személy szerint élvezni akarom a zenét, támogatni akarom a csapatokat, bármeddig is legyenek együtt. Ne nevezzük a lánycsapatokat "kpopsis"nak, mert ez sértő. Ne nevezzük az NCT Dream-et szánalmasnak, mert ez nem igaz. Ne mondjuk egy csapatra, hogy rövidéletű, ha még csak most debütált, és úgymond esélyt sem kapott, hogy letegyen valamit az asztalra, ami alapján megítélhetnénk. Értem én, ha valaki a japán zenei körökben jobban mozog, de ettől még a többieknek is kijár a tisztelet, legyen az egy idol, vagy "csak" egy garázsbanda frontembere Amerikában.

Na de összegezve (ennyi negatívum talán még bele is fér, hiszen az újság nem kpopra specializálódott, és az a 2/3 oldal alig számít az összképben, hiszen ha betelik a pohár, max. átlapozom azt a részt), szerintem a Mondo megéri az árát. Én mindenesetre imádom, és alig várom, hogy megjelenjen minden második hónapban. Az ára megfizethető, kedvezmények mindig vannak, arról nem is beszélve, hogy olykor-olykor még nyereményjátékok is megtalálhatók benne. Ajánlom mindenkinek ezt a magazint, aki kicsit is érdeklődik Ázsia iránt, hiszen ez egy jó lépés lehet imádott kontinensünk megismerése felé. Olvasásra fel!

Amber

3 megjegyzés:

 1. Régen én is imádtam ezt az újságot. Amikor még manga oldalak is voltak a közepén az volt az igazi Kánaán. Évekig gyűjtöttem, de mikor elkezdték 2 havonta kiadni(persze érthető, hogy nem volt pénz a havi megjelenésre), akkor elmaradoztam a megvételével.Nemrég vettem újra egy számot, de sajnos sok újat nem tudott ajánlani, a benne lévő animék zömét már láttam. De mindezeken kívül örökké jó véleménnyel leszek erről az újságról és teljesen megértem az érte való rajongásodat. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem is tudtam h regen manga oldalak is voltak benne :o nagyon jo lehetett^^
   Hat en a mondo nelkul nem hiszem h tudnam tartani a lepest, ugyhogy mindig tele van cetlikkel az osszes magazin, annyi megnezendo animet talalok :D orulok h masok is szeretik rajtam kivul a mondot es koszonom szepen a kommenteted, feldobta a napomat!:)

   Amber

   Törlés
  2. Ezek még a 2009-es és azelőtti számok voltak. Jó kis vastag volt akkoriban. :D
   Régen nekem is így nézett ki. Meg volt egy külön füzetem, amibe kiírtam, hogy miket akarok megnézni.
   Örülök, hogy ezzel feldobtam a napodat. ^^

   Törlés