2018. május 1., kedd

Vezess k-pop naplót!


Ha az ember - rendes kpopperként - 10-nél több csapatot ismer, akkor biztosan érezte már azt, néha mennyire nehéz lépést tartani a sok cb-vel. Ez különösen akkor igaz állítás, ha az illető még véleményeket is ír a friss lemezekről, számokról, na meg van olyan eset is, amikor nem is lehet valamit "darabokra szedni", csak szimplán tudjuk, hogy az adott dal vagy album tetszett-e, vagy sem. Ez is egyike az okoknak, amiért is elkezdtem a saját kpop naplómat, és ebben a bejegyzésben ennek a kis füzetnek a hasznáról, illetve elkészítéséről lesz szó. :)


Anya már korábban is felvetette az ötletet a kpop napló kapcsán, amikor anno, újévkor elkezdtem a határidőnaplómat használni. Akkor még nem nagyon foglalkoztam a gondolattal, de ahogy telt az idő, és én magam is úgy voltam vele, hogy nincs kedvem hosszú kritikákat írni, de mindenképpen elmondanám valahol a véleményemet a cb-ről, így újra felmerült a füzet elkészítése. A löketet a képen is látható egyszerű, Ikeás füzet adta meg, amely tökéletes a célra, hiszen például borítója ízlés szerint dekorálható, a csíkos lapokra pedig könnyebb rendezetten írni, mintha sima lenne.

Ezek mellett, az én legfőbb okom a kpop napló vezetésének elkezdéséhez az volt, hogy hónapok vagy évek múlva is emlékezzek a kedvenceim akkor kijött dalaira. Nyilván sok jó cb-ről lemaradtam, hiszen még 1 éve sincs, hogy belecsöppentem ebbe a világba, épp ezért tartottam fontosnak, hogy valamilyen úton-módon megemlékezzek azokról a visszatérésekről, amiket már volt szerencsém "megélni". Ezt a füzetet pedig a rendes naplóm kiegészítőjének is vehetem, hiszen nem baj az, ha a sok deep feljegyzésem mellett van egy ilyen vidámabb köteg papír is, amely a mostani jelenemben íródott.

Nem is húzom tovább a szót, jöjjön, hogyan raktam össze én a saját kpop naplómat! ^^

--------------------------------------


ELKÉSZÍTÉS & TIPPEK:
eszközök: olló, ragasztó, temérdek kép, színes ceruzák, bármi, ami a kezed ügyébe kerül
1) Igazából nincs rendes elkészítési mód; a kpop naplót úgy dekorálhatod, ahogy csak szeretnéd, határ a csillagos ég. Mégis, ajánlott egyszerű borítójú füzetet venni, hiszen így több lehetőség van a díszítésre, és nincs korlátozva, hogy milyen színű képeket, matricákat használhatsz. A borító már csak azért is fontos, mert ha fényes füzetet választasz, arra valószínűleg nem tudsz majd rendesen írni, mert elkenődik rajta a toll. Az én naplómon jól fog a ceruza és a toll is, így én az ilyen típusú füzeteket tartom a legmegfelelőbbnek erre a célra.

Noha nem vagyok ARMY, mégis BTS-es matricákat használtam (mint a legtöbb iskolás füzetemnél is), mert ilyenekből nagy a választék. A képek a Pinterest-ről származnak, amiket aztán anya ragadós hátoldalú lapra nyomtatott. A minőségük nem a legjobb, de távolról nem látszódik, hogy egy kicsit pixelesek a fiúk. Rengeteg ezekhez hasonló szerkesztést lehet találni a neten a megfelelő keresőszavakkal - kpop stickers, kpop edits, stb. Ha magunk akarunk ilyeneket csinálni, akkor png-s fájlokat keressünk, amiket aztán kedvünkre szerkeszthetünk. Leginkább a Pinterestet és a DeviantArt-ot tudom ajánlani. (íme egy felhasználó, aki nagyon jó png-s képeket csinál: x) Használtam vékony-és vastag hegyű filcet is, az előbbivel a kisebb motívumokat, koreai szavakat csináltam, a vastaggal a kontúrt a füzet széleinél. Középre jött a cím; hogy feltűnőbb legyen, összeraktam 2 fehér címkét, amit a tankönyveknél is használunk, és arra írtam a "kpop napló" elnevezést. 
Nekem jobban tetszik ilyen szellősen az egész, ezért is tettem a matricákat csak alulra és felülre, amolyan szegélyként, és a további díszítést kis rajzokkal oldottam meg.

Én a hátoldallal nem csináltam semmit - tanultam a régi hibámból, amikor még minden szabad helyet teleraktam valamivel a füzeteimen vagy fiókjaimon -, de természetesen, ha valakinek úgy tetszik, az nyugodtan kidekorálhatja azt a részt is.

2) Most már befelé haladunk. Még kpopperségem előtt is mindig fel akartam jegyezni, hogy melyik bandát mikor ismertem meg, hogy később majd a hivatalos évfordulón nosztalgiázhassak. De ez egészen az EXO megismeréséig nem valósodott meg, azóta viszont mindenkit felírok, hogy melyik nap fedeztem fel. A kpop napló előtt netes vagy telefonos jegyzetbe vezettem a listámat, de én az igazi, papíros feljegyzést preferálom, így hova is kerülhetett volna a "naptár", ha nem frissen nyitott, kpopos füzetembe? Mivel magából a lapokból nem akartam elhasználni erre a célra, ezért az elő-és hátlap belsejét használtam erre. "Mikor-Kit?"-nek neveztem el ezt a részt, és lassan betelik ez a csekélyke hely is, így a jövőben valószínűleg már csak ezekre a részekre ragasztott post-it-eket fogok használni. De még így is azt gondolom, hogy ez egy jó technika. Egyszerűen és könnyen ki lehet keresni, hogy mikor kit ismertél meg.

Még alsóban rászoktam, hogy a füzetemet csak egy lap kihagyással kezdem el, így ezt kihasználva csak az után vágtam bele a naplóba, az első oldalra pedig amolyan információs rész került. Felírtam például, hogy mikor lettem kpopper. A hely nagy részét a fandomok listája foglalja el, amikben biztosan benne vagyok - erről bővebben majd egy másik posztban -, de ezek mellett itt található a bias list-em is, ahová az adott bandában az első biasom + a bias wreckere(i)m nevei is szerepelnek. Hasznos volt ezt megcsinálnom, mert anno nagy fejetlenség volt nálam, hogy akkor most ki a kedvencem, ki az, aki "csak" wreckel, de így rendbe tudtam szendi a gondolataimat. Viszont kissé összeszorítottam a dolgokat, így azt tudom ajánlani, hogy nyugodtan hagyjatok teret, hogy minden szépen kiférjen. Ha sok bandát is ismertek, nem biztos, hogy mindenhonnan lesz biasotok, és általában ezek az infók ritkán változnak, de ha mégis megtörténne ez, akkor is tudtok koregálni, na meg az új jövevényeknek is lesz helye.
Nem árt a rövidítés, így én oldalra biggyesztettem egy kis jelmagyarázatot is, ezért a "1/" az első biast, míg a "bw/" a bias wreckert jelenti. :)

3) És végül, de nem utolsó sorban, a belsőbb rész, a tartalom helye. Nyilvánvalóan ez jelenti a legtöbb figyelmet, hiszen rendszeresen kell frissíteni. Nem baj, ha késve írsz a cb-kről, de ilyenkor érdemes mind két dátumot felírni - mikor jött ki az új anyag + te mikor írsz róla - és jól értelmezhetően elkülöníteni a kettőt. Mert igen, a kpop naplónál, akárcsak egy rendes naplónál, fontos a dátum feljegyzése, hiszen anélkül tulajdonképpen nem is lenne értelme az egésznek.

Az én füzetem az iKON Rubber Band-es cb-jével nyílt meg, ami számomra igen meglepő, hiszen a Return-ig nem nagyon vallottam magamat a fiúk rajongójának. Sőt, amikor először hallgattam meg őket, még csak nem is tetszettek. De ebből is látszik, hogy nem szabad elhamarkodottan dönteni/első látásra ítélni, hiszen azóta nem csak, hogy szeretem az iKON-t, de iKONic-nak is vallom magamat.
Már az első bejegyzésemnél eldöntöttem, hogy mindig felírom majd, hogy xy banda milyen címet adott a számának/lemezének, valamint értékelem is 1-től 5-ig. Az utóbbi opcionális, de a cb-k nevét szerintem hasznos felírni.

(megjegyzés: a lapokon nem érdemes erős filceket használni, mert nagyon átütnek. A sima toll okés, a ceruza a legjobb, de az alkoholos dolgok nem épp okos döntés.)

Mindenki úgy jegyzi fel a visszatérésekről a gondolatait, ahogy szeretné, de érdemes sok képet használni, hogy színesebb legyen a napló. Itt is sok lehetőség van, hiszen nem feltétlen kell egy sima, négyzet alakú fotót elhelyezned a lap aljára mondjuk; kísérletezz! Az én kedvencem a Pentagon Positive kislemezéhez készült feljegyzésem. A fiúk képeit kis kockákba vágtam ki, és a jelükhöz illő formába raktam őket.
Az sem baj, ha nem minden tag van rajta a képen - én például a Monsta X The Connect kismelezénél csak Changkyun-t ragasztottam a füzetbe. Ez már csak azért is volt jó, mert mindenképpen meg akartam említeni, hogy mennyire tetszettek az angol szövegű részei. Épp ezért, ha van valaki, akit különösen kiemelnél a cb-ben, akkor nyugodtan használhatod csak az ő képét.

(megjegyzés: még jobb hatást érhetsz el, ha az adott banda visszatérésének koncepciójához illő dekorációt csinálsz. Megint csak a Pentagonos és a Monsta X-es példámat tudná felhozni; az előbbi a kisugárzásához és a Shine klipjéhez illő, narancssárgás, világos kékes színezést kapott, míg az utóbbinál, ami sokkal sötétebb koncepciót képviselt, sötét zöld árnyalatot használtam. Ez nem csak a kislemez borítójához illik, de az ott felhasznált, Changkyun-on képhez is.)

Elmaradhatatlan feljegyzés, hogy xy bandától hanyadik cb-t "élted meg" éppen. Ha magában a szövegben nem szerepel, akkor egyszerűen csak felírhatod a lap aljára vagy tetejére is. És ha már itt tartunk, én a lemezeknél - akár kis, akár teljes hosszúságú - kiírom azt is, hogy melyik volt a kedvenc számom róluk. Ez is mehet le vagy fel, de bárhova máshova is.

--------------------------------------

Igazából tényleg végtelen lehetőség van a füzet vezetésére, a stílus pedig emberfüggő, így én csak kiindulási pontnak írtam a saját füzetemről, és remélem, hasznos volt. Ami a legfontosabb, hogy ne érezd a naplót tehernek, így írj nyugodtan késéssel a cb-ről, adj a véleményednek annyi teret, amennyire csak szükséged van, és nem kell minden bandáról szólnia. Koncentrálhatsz akár az ultimate csapatodra is, vezetheted róluk is a füzetedet, és akkor akár írhatsz olyan dolgokról például, hogy melyik tag, milyen képet rakott ki Instára, vagy, hogy milyen műsorokba mentek el. Ha pedig betelne egy füzet, és úgy érzed, még tovább is csinálnád ezt, akkor bátran vegyél új alapanyagot - akár eleve otthonról, vagy boltból -, és ess neki a szerkesztésnek! A füzeteknek még csak ugyanolyanoknak sem kell lenniük, minél színesebb és változatosabb, annál jobb, de ha az egységre törekszel, akkor nyúlhatsz a jól bevált első példányod új, üres verziójához is.


Kíváncsi vagyok, Ti milyen kpop naplókat tudtok összehozni, úgyhogy ha esetleg ezek után belevágnátok, küldjetek nekem képeket! szigltamara@gmail.com az email címem, meséljetek, milyen érzés a készítés és csatoljátok a fájlokat! :) Hwaiting! ♡

Amber
képek mind sajátok

7 megjegyzés:

 1. Ez nagyon király! :) Nem is láttam még ilyet sehol, de milyen jó ötlet!

  VálaszTörlés
 2. ezt a kommentet csak gyorsan itt hagyom, mert nem bírom magamban tartani: ez nagyon-nagyon kreatív és annyira szépen megcsináltad :O ahogy nézegettem a feltöltött képeket, még sajnáltam is, hogy a végére értem, szívesen lapozgatnék egy ilyen naplót <3 még nekem is megjött hozzá a kedvem, csak nincs nyomtatóm, így ez lényegesen megnehezíti a helyzetet xD na mindegy is, egyetértek, tényleg nagyon jó ötlet! ^^

  VálaszTörlés
 3. Köszönöm szépen!!! :3 ha gondolod, szívesen lefotózom neked a többi részét, bár jelenleg ennyi van, mert festék hiányában nem szereztem meg még az új képeket, amiket fel akarok használni. (nyomtatót egyébként mi is csak anya munkahelyén tudunk használni :D )
  Még egyszer köszönöm szépen!! <3

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. ^^ hogy ha esetleg készítesz majd képeket a továbbiakban az új bejegyzésekről, akkor kíváncsi lennék rá :$ tuti nagyon jól fog kinézni ^^ szerintem nekem maximum a városi könyvtár az egyetlen megoldás, bár nem tudom, lehet, fura lenne egy rakat k-pop banda/előadó képét nyomtatni ott xD
   <3

   Törlés
 4. Kedves Tami!
  Hű, ezer éve írtam neked utoljára, pedig azóta is rendszeres olvasója vagyok a blogodnak, ami ez idő alatt egy még színvonalasabb kis hellyé vált, ahová mindig jó felnézni. :)
  A fanficeid állandóan magukkal ragadnak (különösen a legutóbbi Daisuga-s), és bár a kpopos témákhoz nem igazán tudok hozzászólni, de az ilyen kreatív bejegyzések, mint a fenti, mosolyt csalnak az én arcomra is. A véleménykifejtős szösszeneteid pedig egyenesen szuperek.
  Annyit szerettem volna egyébként még, hogy csak így tovább (meg köszönöm, hogy a bakancslistádon mindig találok valami néznivaló animét.) ♡
  Ölel egy rég elveszett olvasód,
  Hanka

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Hanka! :)

   Azt láttam, hogy eltűntél, de nem gondoltam volna, hogy így is olvasol engem, de ezért nagyon hálás vagyok! (Remélem, egyszer a blogoláshoz is visszatérsz, hiányoznak az írásaid!)

   Hihetetlenül jól esnek a szavaid!^^ Arra ösztönöznek, hogy még többet legyek aktív az oldalon, és hogy tényleg a maximumot adjam bele abba, amit kirakok.

   Remélem, hogy a bakancslistámon felsorolt animék sem okoznak majd csalódást, ha gondolod, írd meg melyiket láttad és hogy tetszett! :)

   Köszönöm, hogy újra írtál! Bearanyoztad a napomat! ^^ <3

   Tami

   Törlés