2018. augusztus 29., szerda

Hogy telt a nyaram?


Szerintem a nyári kapuzárási pánikomból sosem fogok kinőni, most mégis igyekszem elfogadni a tényt, hogy hamarosan szeptember lesz megint, és folytatódik az iskola. Hogy rendszerezzem gondolataimat, a történteket, és hogy még egy utolsó pozitív hullám érjen, összegeztem, milyen jó dolgok történtek velem ezalatt a közel 3 hónap alatt.


Az első és egyben legfontosabb, hogy hihetetlenül sokat olvastam! Már régóta tartott a szünetem a könyvekkel, de végre sikerült ebből kitörnöm. Ennek már csak azért is örülök, mert anno egy posztban eldöntöttem, hogy mindenképpen intenzíven és rendszeresen akarok majd olvasni, és ezt sikerült is véghez vinnem. Még a már korábban elkezdett példányokat is sikerült befejeznem, mint mondjuk a Hódolat Katalóniánakot vagy a Gyűrűk Ura első részét. (Előbbi végre több Orwell könyvhöz is elvitt, utóbbi pedig teljesen megváltoztatta az életemet, na de erről majd talán máskor...)
Olyan klasszikusokat "végeztem ki", mint például a Szép új világ vagy az Egerek és emberek. Jó volt megismerni ezeket a híres történeteket, amik már régóta érdekeltek. És ezek nem csak elgondolkodtató pillanatokat adtak, de egy amolyan meghívót is, ami a könyvek világába visz. Teljesen rákaptam az olvasásra, úgyhogy remélem a lendület nem áll meg itt, és sikerül a suli alatt is folyamatosan követni egy-egy történetet.
A nyáron olvasottak közül azt hiszem, A legyek ura fogott meg a leginkább. Én magam sem tudom, milyen régóta érdekelt már ez a könyv, a hőség miatt pedig könnyen belemerültem az egy lakatlan szigeten játszódó sztoriba. Megdöbbentő és izgalmas volt, nagyon nagy hatással volt rám, és biztosan sosem fogom elfelejteni.
Most pedig egy csomó új kötet vár még rám. A közeljövőben rengeteg orosz írótól fogok olvasni, a távoliban pedig újra nekiugranék a Shiver-trilógiának, a Bűvöletnek és jó lenne angolul skandináv krimit olvasni - mondjuk a Vörösbegyet és a Fejvadászokat Jo Nesbo-tól.

Ha már angol, bizony tanultam is a nyáron, elsősorban ezt a nyelvet. Ideje keményen ráhajtanom, ha minél előbb le akarom tenni a vizsgát, megkönnyítve ezzel a későbbi dolgomat. Ennek fényében átismételtem a legfontosabb nyelvtani részeket + azokat, amikben bizonytalanabb voltam. Persze, hogy egy kicsit szórakoztatóbb legyen, fanficeket és külföldi újságokat is olvastam rengeteget, amikből kikerestem az eddig nem ismert szavakat. De ami fontosabb, teljesen rákaptam a feliratos filmekre. Néztem Clint Eastwood alkotásokat, amiket már csak azért is megéri eredeti hangon elindítani, mert ennek az embernek nagyon jó az orgánuma. Pár japán, kínai és koreai film is elém került, amiket ha akartam volna sem tudtam volna magyar felirattal megtalálni. Kifejezetten ajánlom a To Each His Own-t és az If Cats Dissapeared from the World-öt. Mindkettő elgondolkodtató és megható történet, és egyáltalán nem nehéz megérteni.

A világért sem hagynám ki a Mystic Messengert, hiszen a kudarcom ellenére is, az alaptörténet egyik részét végigjátszottam, márpedig ez nem semmi. Azalatt a kis idő alatt, amíg játszottam vele, sikerült belejönnöm, kitapasztaltam mi-hogyan működik, és biztos, hogy ha egyszer újra elkezdem, már jóval könnyebb lesz. Jó volt tapasztalat szerzésnek az a 11 nap, és várom, hogy egyszer eljussak a deep sztorihoz is, ahol végre együtt lehetek imádott Seven-ömmel.
És ha már játékok, fellángolt gamerségem is, és újra gép elé ültem. Végigjátszottam a Gyűrűk Urás Shadow of Mordort és az utóbbi két Far Cry is a birtokomba került, amikkel szépen haladok. Jelenleg viszont a legnagyobb vágyam, hogy a Tolkien történetéből készült játéknak a második részét is beszerezzem, és visszatérjek orkokat csapkodni Talien bőrébe bújva.

Még ha szünetet is tartottam, a kpopot is érdemes megemlíteni, hiszen egész nyáron követtem az élő előadásokat, illetve az SVT felé folyamatosan küldtem a szeretetemet. A cb-s fellépések végett nem tudtam nem találkozni új csapatokkal, akik megragadták a figyelmemet. Ilyen például a Mamamoo, akik a Sleep in the Car előadása után teljesen az ujjuk köré csavartak. Miattuk, a GFriend és a Momoland miatt ősszel első dolgom lesz egy halom lánybandát rendesen meghallgatni, de a régebben kimaradt Shinee és FT Island is végre sorra fog kerülni. Illetve még elsősorban a Gugudan és a CLC érdekel.

Most, hogy így visszaemlékeztünk a nyárra, lássuk, mi várhat ősszel! Rengeteg új ötletem van a blogra, egyes posztokat már meg is írtam szeptemberre és októberre. Még nem teljes a lista, ezért csak azokat gyűjtöttem most össze, amikre biztosan számíthattok. Íme:

egy ezer éve beígért book tag
zene ajánlók minden mennyiségben
új Twenty-One Pilots album kritika, mert kedvenc duónk VÉGRE visszatért!!!
1 év Caratként 💎

És ennyi lenne. Nektek hogy telt a nyaratok? Remélem minden kedves olvasómnak sikerült pihennie és élveznie a szabadságot. :) Bárhogy is, most szedjük össze minden erőnket, és adjunk bele mindent az őszbe!

Amber

2 megjegyzés:

 1. Olyan szomorú, hogy véget ért a nyár! Imádom az őszt, és a sulit is várom, de tudom, hogy az egész addig lesz érdekes csak, amíg meg nem kapjuk az órarendet, és meg nem szokjuk a monotonitást. Hiányozni fog, hogy azt csinálhattam, amit akartam.
  Örülök, hogy neked jól telt ez a kis pihenő, én is sokat olvastam és zenét hallgattam. Na meg a YouTubeon lógtam, ami fejlesztette az angol tudásom. Csak az a gond, hogy novemberben németből nyelvvizsgázom, és semmit nem kezdtem vele :D ez pedig kihozza a szorongásom. De az én hibám :D
  Sok sikert neked a sulihoz és a vizsgához!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. En is pont igy vagyok vele! :(
   Hajra a nemethez, biztosan menni fog, en hiszek benned!^^ Es koszonom a kedves szavakat, neked is sok sikert az evhez, es oovastam a blogodat, en is orulok, hogy ilyen szep helyre utaztatok es, hogy ilyen jol telt neked ez a 3 honap! Remelem a kovetkezo is legalabb ilyen izgalmas es feltolto lesz! :)

   Törlés