2018. december 22., szombat

Én és a zene #3

AVAGY KPOP: AZ ÚJ KEZDET
Más szóval 2017-től napjainkig. Igazából már meséltem erről komolyabban, amikor 1 éves ismeretségemet ünnepeltem a műfajjal, ezért lehet, lesznek itt már ismerős dolgok, mégis megpróbálok némi újdonságot is belecsempészni kalandunk utolsó felvonásába.

Lassan már mindenki kívülről fújja a történetet, hogyan is akadtam össze az EXO-val meg a Monsterrel, úgyhogy erről nem is mondanék többet. Az idő múlása nem változtatja meg a tényt, hogy drága osztálytársnőm magával rántott a mélybe.

Azóta azonban voltak különböző időszakaim. A kezdeti lelkesedés, a későbbi háborgásom mások ehhez való hozzáállása miatt, és végül az elengedés, amikor már nem érdekelt, hogy minden csapat tagjának tudjam az élettörténetét és hogy örökké éberen figyeljem a visszatéréseket. Ebben az állapotban vagyok jelenleg is, amit nem szégyellek, mert jó érzés annyit foglalkozni azzal, ami érdekel, amennyit akarok, ami meg nem fogott meg annyira, azt nem erőltetem, hiszen kinek is akarnék bizonyítani?


Alapvetően a kpop számomra egy pozitív dolog, ami felszabadultságot hoz az életembe bármikor, amikor elém jön, de a legfontosabbnak mégis azt az előnyét tartom, hogy egy teljesen új kultúrát és világot mutatott be nekem. Az utóbbi időben volt szerencsém ezzel kicsit mélyebben foglalkozni, ezek az élmények pedig mind fantasztikusan izgalmasak voltak. Ha minden jól megy, a jövőben is lesznek még ilyen lehetőségeim, arról nem is beszélve, hogy már az egyetemen milyen szak érdekelne. Eddig is azt gondoltam, de mostanra már biztosan állíthatom, hogy a kpop csak igen aprócska része Koreának és Ázsiának is, és hiszem, hogy ez a téma konkrétan kimeríthetetlen. Az ember mindig találhat benne új dolgokat, mindegy, hány éve van benne, aki egyszer megszereti, az örökké szeretni fogja. (Igaz, ehhez azért az is kell, hogy  képesek legyünk túltekinteni a kpopon.)

Sajnos egyre jobban megtapasztaltam, hogy az érdeklődéstől eltekintve, az emberek zöme, aki foglalkozik a Távol-Keleti dolgokkal - főleg kpopra gondolok itt -, egy idő után fennhéjázó lesz. Mivel ez a világ valóban lenyűgöző és mély, ezért aki régóta szereti, rögtön nagyobbnak tartja magát másoknál. Lenézik azokat, akik újak és/vagy csak valamivel híresebb embereket, csapatokat ismernek. (Kinek nem inge, ne vegye magára.) Én magam is megküzdöttem ezzel a problémával, és sajnos, ha valaki ugyanúgy érzékenyebb az ilyenekre, mint én, az nem tudja egyszerűen csak elengedni a füle mellett a dolgokat. Én is csak az idő gyógyító erejével lettem elég erős, azaz el kellett telnie legalább 1 évnek. Az a mérföldkő volt az, ami után már úgymond fel tudtam vállalni komolyabban a rajongásomat. Tudom, ez végül is hülyeség, de nekem kellett ez a tapasztalat az elengedéshez.

De így is, abban az évfordulóban az volt a legjobb, hogy egyáltalán nem éreztem azt, hogy elegem lenne, és simán el tudtam képzelni, hogy ugyanígy ünnepelek - akár magamban, akár itt - a második, harmadik, majd negyedik évben is. És azután, és azután...

Na, de ne szaladjunk ennyire előre, hiába elég nyugodt a jelenem kpop terén. Továbbra is vezetem listán, ha új előadót hallgatok meg (ezt a szokásomat szeretném fenntartani az utókor miatt), de már elég név került fel a többiekhez. Inkább a régiekkel való ismeretségemet szeretném mélyíteni, főleg azokkal, akiket nagyon-nagyon szeretek, mert hiába "ismerem", szórakoztató figyelni őket. Ez történik most például az EXO-val, akiken komolyan elgondolkodtam, hogy ne legyenek-e inkább ők az ub bandám, úgyhogy elérkeztünk az első komolyabb krízishez is, avagy SVT VS. EXO.

Már említettem talán, de a kpop mellett a khiphopot is felfedeztem eddigi pályafutásom során, amit nagyon szeretek, és mindig kikapcsol. Jó tudni, hogy vannak még előadók, akik amellett, hogy azzal foglalkoznak, amivel szeretnének és híresek is, még emberséges körülmények között élhetnek, és kifejezhetik magukat rendesen. Egyszóval vérfrissítő ez a műfaj, és imádok hozzá újra és újra visszanyúlni.

Igazából, amit régen is elmondtam, amit most is mondani fogok, és amit évek múlva is idézek majd magamtól, hogy a kpop az egyik legjobb dolog, ami az életemben jelen van, és bár kétségkívül voltak nehéz idők (ebből és másból is kifolyólag), nekem végül úgyis csak maximális plusz lesz, ami mindig meglep és feldob. Persze, botrányok, katasztrófák és csalódások mindig lesznek, amikhez meg kell majd tanulnom igazodni, illetve a türelem is fontos lesz az elkövetkezendő időkben, hiszen sokan bevonulnak most, akiket szeretek, de úgy gondolom, ezek is csak hozzám tesznek valamit, ami majd később lesz igazán hasznos számomra. Addig is én kalandként gondolok minden eltöltött pillanatra, és másoknak is ezt kéne tenniük az utálkozás, piszkálódás helyett. Mert senki sem tökéletes, még az idolok SEM, és rengeteg konfliktust lehetne elkerülni, ha az emberek magukba néznének. Meg, ha belegondolunk, ez még csak nem is az a műfaj, amire a haragot és az erőszakot rá lehetne fogni, mint mondjuk a rockra (oké, ez elég lesarkított volt), tehát miért nem szeretünk csak mindenkit, és támogatjuk kedvenceinket, amikor csak lehet?

Talán ez csak álom marad, a "KPOP VILÁGBÉKE", hiszen egy ilyen külsőségre menő, versengős rendszerben elég nehéz békét teremteni, főleg a 13 éves, habzószájú, "oppa az enyém!" csatakiáltással harcba menő kislányok miatt. Ahogy már mondtam, kinek nem inge, ne vegye magára, de ez egy létező jelenség.

Borúlátást félretéve, ettől még megéri jó fejnek lenni, legalább saját magunk miatt, nem? Csak mindenki nyugodjon le végre és vegyünk nagy levegőt. Igazából a kpop sem több zenénél. Pusztán a tálalás más. Van, akit ez zavar, van, akit nem, én pedig egyértelműen az utóbbiak közé tartozom. Nekem személy szerint a muzsika mindig is fontos dolog volt, az, hogy ismereteimet bővíthetem, mindig jó érzéssel töltött el. Az, hogy ennél a műfajnál ragadtam le a leginkább, még nem jelenti azt, hogy minden másra megsüketültem. Ahogy a vándor is bejárja a világot, mégis tudja, hol az otthona. Na, ez pont olyan. Mert nekem is otthont adott a kpop, és talán már el is mondtam nagyjából mindent róla, amit akartam.


VÉGE
(mármint a cikknek, zenehallgatói karrierem megy tovább)

--------------------------------------

Végezetül pedig jöjjön a 70 kpop kérdés TAG friss és lerövidített verziója. Az eredetit Leától kaptam, itt olvashatjátok. Értelemszerűen azok a kérdések maradtak ki, amikre a véleményem még mindig ugyanaz. A sorszámaik megmaradnak a kérdéseknek, így senki ne lepődjön meg, ha hibát lát a növekvésben.

1. Kedvenc bandáid

Idővel abban a sokból is kiválasztódott, hogy kik az "igaziak", és kikkel foglalkozok minimálisabban. A kedvenceim az EXO, Twice, Seventeen, Mamamoo, Momoland, gugudan, CLC, EXID, Shinee, Super Junior, BtoB, Big Bang, stb.


3. Kedvenc szólózenész

Lay igazából még mindig "jó" válasz ide, de mivel mellé bekapcsolódott Taeyeon, Heizi, Jonghyun és BoA is, ezért muszáj voltam megemlíteni ezt a pontot újra.


4. Az utolsó kpop dal, amit hallgattál

Tactix az EXO-tól


6. Lista a hat kedvenc biasodról

Key, Jeonghwa, Dahyun, Mark (nct), Chen, TOP.


7. A fiú vagy lány bandákat szereted jobban?

Továbbra is mindkettőt imádom, de most már ideje bevallanom, nagy gyenge pontjaim a lánybandák.


11. Melyiket szereted jobban: a szóló előadókat vagy a bandákat?

Továbbra is a bandákat, de hihetetlenül imádom a szólókat is, főleg, ha már egy banda tagja csinálja. Nagyon jó megismerni így 100%-osan az adott emberke hangját, és ilyenkor csak még jobban elámulok, mennyire tehetséges társaink vannak.


12. Kedvenc rappered

Mark (nct), Jenissi, Beenzino és Changmo. (Nem tudom, hogy khiphop számít-e ebben a TAG-ben, de sebaj.)


15. Mióta vagy kpop fan?

Másfél éve


22. Kedvenc maknae

Dino & Sehun


26. Melyik az a kpop idol, akire különösen felnézel?

Markot (nct) nem győzőm csodálni, valahányszor ráeszmélek, hogy majdnem egyidősek vagyunk, ő meg egyszerre dolgozik keményen vagy 3 külön formációban a csapatán belül, és nem bírom elhinni, hogy lehet valaki ilyen fiatalon ennyire erős. Persze, nem ő az egyetlen, szinte minden idolra érdemes lenne felnézni kitartásuk miatt.


27. Melyik szerinted a legalulértékeltebb banda?

Topp Dogg/Xeno-T. Nem bírom felfogni, miért nem kapnak/kaptak több figyelmet.


41. Szerinted ki a legszebb női idol?
Solar


53. Kedvenc kdráma

Missing Nine


59. Kedvenc albumod


A Teen, Age mellé most bejön még a Don't Mess Up My Tempo is. (naná)


65. Mit csinálnátok, ha 1 hónapig együtt lehetnétek a biasoddal?

Ez mondjuk függ attól is, hogy melyik biasommal. Ha Chenre gondolok, valószínűleg filmeket néznénk, megtanítana alap kifejezésekre koreaiul, talán elvinne a stúdióba, hogy hallgassam, ahogy énekel??!! De ha nem is, bármi is lenne, én imádnám annak a 4 hétnek minden pillanatát, és remélem, hogy annyi idő alatt nagyon jó barátokká válnánk. (Szóval tulajdonképpen semmit nem változott a véleményem, lol.)


70. Kedvenc angol verzió

Nem igazán futottam még össze angol verziókkal, és nem hinném, hogy ez annak fog számítani, deee Laynak az egész 3. lemeze, hehe. Hiszen angolul van. És Lay.

--------------------------------------

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése