2020. május 31., vasárnap

Animés várólista: nyár #2


És íme a másik fele az anime-halomnak, amit összegyűjtöttem magamnak, illetve Nektek, ha netán felkeltené valamelyik cím az érdeklődéseteket. Válogassatok bátran a sztorikból, adjatok nekik esélyt, és írjátok meg itt, a blogon, hogy melyik hogy tetszett. Én is ezt fogom tenni, úgyhogy a nyár végén összeírom nektek egy jó öreg, giga-mega-nagy animés beszámolóba a véleményeimet. Persze, addig sem tűnök el innen, erre ne is számítsatok. :)

Amber


Land of the Lustrous
Olyan jövőben járunk, ahol nincsenek emberek, csak humanoid megjelenésű, nemtelen ékkövek, akik folyamatos harcban állnak a Holdbéliekkel, akik rájuk vadásznak. Ásványi eredetük ellenére rengeteg érzelem szorul mind a 28 tagjába ennek a zárt, tulajdonképpen egyedüli társaságba. Olvastam, hogy nincs lezárva a befejezés, valamint új évad sincs betervezve, ez pedig nem teszi túl vonzóvá, hiszen csak az ideg ölne meg, hogy nem tudom, mi a teljes igazság, de egyszerűen túl érdekes számomra a koncepció, úgyhogy nem tudom szó nélkül hagyni.

Devilman Crybaby
Fudo Akira árva, de szerencsésen befogadta egy család, így nem panaszkodhat. Átlagosan telnek a napjai, amíg nem találkozik egy régi ismerősével, név szerint Asuka Ryoval. Különös dolgokról mesél neki a fiú, és magával csábítja egy alvilági helyre, ahol Akirát elkapja egy démon, és a Devilmanné válik. Ebben az új testben kell hát boldogulnia, és megállítania a többi szörnyet, akik az emberiségre, ezzel együtt Akira családjára is veszélyt jelentenek. Tetszik a sztori, a dizájn, a két főszereplőt shippelik a népek, ezért vetek rá egy pillantást, hátha nekem is be fog jönni.

Ito Junji: Collection
Ito Junji mangaka történeteit dolgozza fel ez az anime, ami minden részben 2 külön sztorinak ad helyet. Megint csak azt mondhatom, a rajzolás tetszett meg, az a különös, nem mindennapi stílus, ami igazán a frászt hozhatja bárkire. A művészt egyébként a japán Stephen Kingnek is mondják, ezért hát egyértelmű, milyen történetek kerekedtek ki a keze alól. Még ha elég rémisztő is, akkor is szeretnék megnézni belőle egy-két részt.

B: the Beginning
Kazama Flick Keith a "B" álnéven gyilkoló őrült után nyomoz, aki viszont sokakkal ellentétben, csak bűnözőket vesz célba. Hamarosan azonban ennél komolyabb dolga is lesz főhősünknek, aki a siker érdekében visszatér régi csapatához, és pár emberrel az oldalán veti bele magát az ügyekbe - immáron genetikailag módosított bolond fiatalok vérengzése miatt IS. Szóval ki tudja, mi lesz még itt, de egy biztos: akárcsak Keith, én is ki akarom deríteni az igazságot.

Banana Fish
Gengszterek, amerre csak a szem ellát. Ash Lynx a helyi banda vezére és Okumura Eiji történetét láthatjuk, amint próbálják felvenni a harcot a többi rosszfiúval. Elég sokat hypeolták ezt az animét, már csak az egyértelmű, de mégsem konkrétan kimondott románc miatt is, ami a két főszereplő között alakul ki - vezetve ez rengeteg fanfichez -, amiktől nekem is megfordult a fejemben, hogy belenézek. Alapvetően jobban szeretem a kevésbé ismert dolgokat, persze ettől még egy híres darab is lehet jó, sőt. Mitől lenne híres, ha nem attól, hogy sokan szeretik? Úgyhogy rápillantok majd a jövőben.

Persona 5: The Animation
Helyesen cselekedni a Földön nem mindig kifizetődő; ezt alá tudja támasztani Amamiya Ren is, aki miután megment egy nőt bántalmazójától, ő kerül gyanúba, és repül is az iskolájából. A hely, ahova "megjavulni" küldik meglehetősen különös, hiszen rögtön a kezébe nyomnak egy telefont, melynek segítségével átmehet egy másik világba, ahol amolyan játékba csomagolva, ha egy embernek ellopja a kincseit tudatalattija palotájából, akkor az a valóságban elmondja minden bűnét, emellett pedig jó útra is tér. Csatlakozik a fiúhoz még jó pár karakter, akik aztán igazságszolgáltatóként járják a világot, és megoldanak egy halom bűnügyet. Ez azonban kicsit sem tetszik a rendőrségnek, és a kezdeti sikerek hamar nehézségekbe csapnak át.
Nagyon izgalmasnak tartom a koncepciót, de az össz vágyam a sztorival kapcsolatban, hogy tényleg kikapcsoljon és találhassak szerethető karaktereket.

Angolmois - Genko Kassenki
Történelmi anime ez, amely egészen a tatárjárásig nyúl vissza. Ezúttal a Mongol Birodalom Japánt vette célba, és Tsushima szigetén keresztül szándékoznak támadni. Főhősünkkel, és pár társával, akiket korábban száműztek Japán nagyobb szigeteiről, itt találkoznak a mongolok, és bizony egyáltalán nem fehér zászlót lengetős, kétségbeesett formátumban. Kuchii Jinzaburo felveszi a harcot a hódító néppel, és nem adja meg magát egykönnyen. Kalandokra és izgalmas harcjelenetekre számítok a sztori alapján - remélem nem ok nélkül.

GeGeGe no Kitaro
Gyerekeknek szánt horror a Gegege no Kitaro, szóval talán még egy magamfajta sem fog különösebben megijedni tőle. A történet szerint a jelenben a japán emberek kapcsolata megfakult az ősi szellemekkel és lényekkel, így feltehetőleg ők az okozói annak, hogy zavargások, eltűnések történnek az országban. Mana levelet ír Kitarónak, akire régen az emberek hősként gondoltak, hogy segítsen, és ezzel meg is kezdődik a kaland. Szórakoztató, kikapcsoló animének gondolom ezt a darabot, ezért felkerült a listára.

Dakaretai Otoko 1-i ni
Első ránézésre tipikus idolos yaoi, mindössze 13 részben, de a cikk, amiben olvastam róla, azt ígéri, komolyabb témákat (lásd: színészek, idolok körülzárt világa, a szórakoztatóipar mélységei, stb.) is feszeget, amikre mindig vevő vagyok - akár csak egy igényes bl-re. A történet Junta és Takato kapcsolatáról szól, ami színészek egymás közti rivalizálásából annak rendje-módja szerint átmegy szerelembe. És, hogy én mit várok el a sorozattól? Természetesen egy új párost, akiket shippelhetek.

Tsurune: Kazemai Koko Kyudo-bu
Mindig jöhetnek az olyan sportokról szóló animék, amiket legalább egy kicsit érdekesnek vagy izgalmasnak találok. Azonban kevés olyan van, ami egy kifejezetten japán kultúrából eredő mozgásformát mutat be, ebben az esetben egészen pontosan a kyudo-t, más szóval a japán íjászatot. Az már csak plusz, hogy az egyik kedvenc stúdióm gondozásából került ki a 13 részes történet, melyek epizódjai során megismerkedhetünk Minatóval, aki bár fantasztikusan bánik az íjjal, egy családi tragédia után nem képes már úgy koncentrálni, mint azelőtt. A történet többi szereplője megpróbálja rávenni őt, mégis folytassa ezt a sportot, és ez természetesen idővel sikerül is. Minato lelki gyógyulását követhetjük figyelemmel, és én imádom az ilyen témákat, így biztos helyet nyert a megnézendő listán magának.

Tate no Yusha no Nariagari
Iwatana Naofumi egy könyvön keresztül belép abba a világba, amit a frissen olvasott történet megteremt. Azonban épp hogy csak elkezdi utazását ebben az univerzumban, de máris számkivetett lesz belőle, és igencsak nehezen boldogul. Újonnan megbízott szolgája segít neki szépen-lassan visszaszerezni a bizalmát az emberek felé, és vice versa. Tulajdonképpen kettejük lelki és fizikai harcát láthatjuk 25 részen keresztül, és bár nincs nagyon semmi extra ebben az animében, egy időben sok isekai fantasyt néztem, így nosztalgiázásból fakad érdeklődésem. (Plusz pont, hogy nem tartalmaz fanservice-t, ilyen darabokat nehéz találni.) Úgyhogy adok neki egy esélyt, talán nem bánom meg.

Yakusoko no Neverland
Alighanem az az anime, amire a leginkább kíváncsi vagyok, ráadásul már nagyon régóta. Egy árvaház gyermekei vannak a középpontban, akik látszólag (nincstelenségük ellenére) egy földi paradicsomban élnek a Grace Field Otthonban. Azonban egy nap felnyílik a szemük, megtudják, hogy az örökbefogadott gyerekek valójában nem egy kellemes, szerető családba kerültek, hanem démonok vacsoraasztalára, és mindezt annak köszönhetik, hogy az igazgatónő, Isabella lelkesen űzi az ipart ezekkel a lényekkel. Így hát három elszánt gyerek, Emma, Norman és Ray a szökés mellett dönt, és hiába szól minden ellenük, lelkükben nincs, ami megállítsa őket... fizikailag már sokkal inkább. Az én esetemben azonban egyik kategóriában sincs, ezért amilyen hamar tudom, meg is nézem. Szintén 12 rész, úgyhogy egy nap elég is lesz rá.

Boogiepop wa Warawanai: Boogiepop and others
Egy lény, akiben senki sem hisz igazán, mégis úgy néz ki, hogy jó pár gyilkosság írható a számlájára. Ez a lény azonban alapvetően egy átlagos középiskolás lány, akiről soha senki nem mondaná meg, milyen titkot rejteget. Az anime elején bemutatott nyugtalanító esete pár eltűnt lánynak lesz a kiváltó oka, hogy Boogiepop, azaz a lény neve újra felmerül az emberekben. És elkezdődik egy történet, ami valójában nagyon régi, de 2019-ben új köntöst kapott, amit 18 részen át mutogathat. Érdekesnek tűnik a sztori, bár egyben bonyolultnak is, de megkockáztatom az élményt.

Dororo
Egy apa üzletet köt a pokol démonával, hogy megmentse hatalmas birtokát a természeti csapásoktól - cserébe fia különböző testrészeit kell adnia. Ezután a bábát megbízva, hogy vessen véget a gyerek életének, el is rendezik a dolgot, de a nőnek nincs szíve ilyesmihez. 16 év múlva a fiú felnő és visszatér, hogy démonokra vadásszon, ezzel visszaszerezve egyik-másik testrészét. Kalandjai során találkozik Hyakkimaru, megcsonkított harcosunk, és a nála jóval fiatalabb Dororo, aki elkíséri majd őt útján.
Jó cikket kapott a magazinba, tetszettek a képek is róla, így megfogott annyira, hogy komolyabban foglalkozzak vele. 24 rész alatt elvárom, hogy a szereplők kellően a szívemhez nőjenek, és legyen egy-két csavar. A későbbiekben meglátom, nálam hogyan teljesít az anime.

Given
Újabb yaoi, ezúttal viszont nem az idolok világában játszódó, hanem egyszerű középiskolások körében. A szereplés persze valamilyen szinten itt is megjelenik, mert főhőseink, Ritsuka és Mafuyu a gitározáson keresztül találkoznak, majd esnek szerelembe. Ugyanazt az élményt keresem, mint műfaji társánál: egy jó shipet.

2 megjegyzés: